Λίγα λόγια για το Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο αποτελεί την πρωτεύουσα του Νομού Ρεθύμνης και την έδρα του ομώνυμου Δήμου. Ως η τρίτη κατά σειρά στην Κρήτη με βάση τον πληθυσμό το Ρέθυμνο κατοικείται από 34.300 κατοίκους βάση της απογραφής που έγινε το 2011. Το Ρέθυμνο αποτελεί μία άκρως τουριστική πόλη της οποίας η κίνηση εντείνεται την περίοδο του καλοκαιριού ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ζωντάνια στην πόλη δίνουν οι 10.500 και πλέον φοιτητές.

Ιστορία του Ρεθύμνου

Η πόλη του Ρεθύμνου που όλοι γνωρίζουμε σήμερα βρίσκεται στο σημείο που κάποια χρόνια παλαιότερα βρισκόταν η αρχαία Ρίθυμνα. Την ύπαρξη της πόλης αυτής μαρτυρούν αναφορές βάσει τον οποίων προσδιορίζεται η ύπαρξή της το διάστημα του 5ου – 4ου αι. π.Χ. Σε κάτι τέτοιο παράλληλα μας βοηθούν νομίσματα τα οποία έχουν βρεθεί, χάλκινα και ασημένια τα οποία απεικονίζουν στη μία όψη τον Απόλλωνα και την Αθηνά και στην άλλη τρίαινα ή δύο δελφίνια. Με την βοήθεια των νομισμάτων που αναφέραμε γίνεται αντιληπτό ότι υπήρχε ανεπτυγμένο εμπόριο την περίοδο εκείνη. Υπάρχει η πεποίθηση ότι μπορεί να είχαν αναπτυχθεί σχέσεις με τους Πτολεμαίους η οποίοι αργότερα την είχαν ονομάσει Αρσινόη. Περαιτέρω πληροφορίες για την βυζαντινή περίοδο δεν υπάρχουν σε εκτενή βαθμό. Από το 1204 και μετά όπου και υπάρχουν μαρτυρίες, οι ΅Ενετοί αγόρασαν ολόκληρη την Κρήτη από τους Φράγκους οι οποίοι ήταν οι κατακτητές του Βυζαντίου. Το αντίτιμο της αγοράς ήταν 10.000 αργύριες μάρκες. Εκείνο το διάστημα ξεκινά η περίοδος της Ενετοκρατίας η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το 1669 όπου και οι Ενετοί αρχικά έδιωξαν τους Γενουάτες του Ενρίκο Πεσκατόρε και εγκαταστάθηκαν στη θέση αυτών στο νησί της Κρήτης.

Κατά το έτος του 1538 ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα, ευρέως γνωστός από το παρατσούκλι του ως Κοκκινογένης, ως ναύαρχος του Οθωμανικού στόλου και κουρσάρος των ακτών της Αλγερίας επιτέθηκε στην Κρήτη. Για το λόγο αυτό οι ενετοι΄αποφάσισαν να κατασκευάσουν οχυρωματικά έργα περιεβάλλοντας την πόλη με τείχος μήκους 1400 μέτρων – το οποίο μέχρι τις μέρες μας έχει ολοσχερώς καταστραφεί – και άφησαν όμως την πλευρά της Θάλασσας εκτεθειμένη. Αυτό κατέστησε εύκολο το έργο του πειρατή Ολούτζ Αλή να κατακτήσει το νησί το 1562. Αργότερα, οι Ενετοί αφού διαπίστωσαν το σφάλμα τους έδιωξαν τον Ολούτζ Αλή, κατασκευάζοντας το περίφημο κάστρο που δεσπόζει στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, την Φορτέτσα. Το ενετικό αυτό κάστρο αποτελεί εμβληματικό σημείο της πόλης του Ρεθύμνου.

Η μεγάλη πνευματική άνθηση που επακολούθησε τον 16ο αιώνα βρήκε πολλούς Ρεθυμνιώτες καλλιτέχνες να εργάζονται σε περιοχές εκτός της Κρήτης όπως η Βενετία, μεταξύ αυτών διακρίνονται οι Μάρκος Μουσούρος, Εμμανουήλ και Μαρίνος Τζάνες Μπουνιαλής αλλά και άλλοι όπως ο Νικόλαος Βλαστός, ο Ζαχαρίας Καλλέργης και ο ζωγράφος Εμμανουήλ Λαμβάρδος με τον Γεώργιο Χορτάτση.

Η περίοδος της πνευματικής άνθησης δεν θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα καθώς θα επέλθει απότομη διακοπή της το 1669 όταν η Κρήτη θα κατακτηθεί από τους Τούρκους οι οποίοι συνέβαλαν στο μαρασμό της πόλης οδηγώντας την στο δρόμο αυτό. Οι κάτοικοι της Κρήτης αρχίζουν να την εγκαταλείπουν και οι μικροεξεγέρσεις αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο. Με την κήρυξη της επανάστασης το 1821 στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη θα ξεσηκωθεί, οι Τούρκοι θα προβούν σε ομαδικούς σφαγιασμούς με πρώτο αυτόν που τελέστηκε στις 15 Μαίου του 1821 στις Κυδωνίες Χανίων. Θα ακολουθήσουν σφαγιασμοί στην πόλη του Ρεθύμνου όπου πάνω από 100 άοπλοι Έλληνες έχασαν τη ζωή τους από Τούρκους. Λεηλάτησαν καταστήματα και εργαστήρια, έπιασαν ως αιχμάλωτους γυναίκες και παιδιά ενώ φυλάκισαν τον επίσκοπο Ρεθύμνου Γεράσιμο Περδικάρη όπως και τους ηγούμενους των μοναστηριών. Για τρεις συνεχείς ημέρες λεηλάτησαν και σκότωσαν όλους όσους δεν πρόλαβαν να κρυφτούν σε ορεινά σημεία. Αρκετοί ήταν οι νεκροί σε χωριά όπως τα Περιβόλια, το Μαρουλά και Μαγουλά. Πολεμώντας μόνοι και αβοήθητοι οι Τούρκοι κατάφεραν να καταπνίξουν την επανάσταση των Κρητών στο νησί. Ιστορικό γεγονός αποτελεί το επεισόδιο που συνέβη στο σπήλαιο του Μελιδονίου όπου και είχαν καταφύγει 370 άτομα, γυναίκες και παιδιά καθώς δεν ήθελαν να παραδοθούν, οι Τούρκοι πέταξαν αναμμένα υλικά στην είσοδο του σπηλαίου κάτι που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο από ασφυξία όσοι βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Το ιστορικό αυτό γεγονός συνέβη στις 2-3 Οκτωβρίου του 1823.

Νέα επανάσταση ξέσπασε το 1866, πολεμώντας αβοήθητοι οι Κρητικοί η επανάσταση είχε σαν αποτέλεσμα να κατασταλλεί εύκολα από τους Τούρκους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της επανάστασης ήταν το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στις 8 Νοεμβρίου του 1866. Η Ιερά Μονή Αρκαδίου βρίσκεται σε απόσταση 22χλμ ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου.

Το Ρέθυμνο στις μέρες μας

Μετά την απελευθέρωση της η πόλη του Ρεθύμνου αρχίζει να αναπτύσσεται τόσο οικιστικά όσο και πνευματικά. Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η εγκαθίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής και της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου φοιτούν περίπου 10.500 φοιτητές.

Η οικονομία του Ρεθύμνου στηρίζεται στον τουρισμό ο οποίος γνωρίζει άνθηση περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες αφού το πλήθος αξιοθέατων, οι μαγικές αμμώδεις παραλίες και τα ξεχωριστά ξενοδοχεία στην στην πόλη του Ρεθύμνου, έτοιμα νακαλύψουν όλες σας τις ανάγκες, αποτελούν τα εχέγγυα για ένα τοπ προορισμό διακοπών για τους επισκέπτες που φθάνουν σε αυτό από όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα της πόλης του Ρεθύμνου συγκαταλέγονται το κάστρο της Φορτέτσα, το μουσείο της Λότζια και το λαογραφικό μουσείο της πόλης, η μαγική αμμώδης παραλία έκτασης άνω των 10 χιλιομέτρων που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού, αλλά και το ενετικό λιμάνι ενώ επίσης δεν πρέπει να χάσετε το αναγεννησιακό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, αλλά και το ιστορικό Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι.

Κατά την επίσκεψή σας στο Ρέθυμνο το Esperia Beach , ένα από τα διακεκριμένα Apartments & Suites της πόλης μας σας υπόσχεται αξέχαστη διαμονή και περιποίηση υψηλών προδιαγραφών.

Φωτογραφίες από το Ρέθυμνο